Voetmassage? Say what?! Het klinkt misschien apart of een beetje vies, maar  het is en blijft een feit dat je voeten net zo goed onderdeel zijn van je lichaam als je handen en je hoofd, en daar ben je ook niet vies van. Bovendien verdienen die arme voetjes, die vaak heel de dag opgesloten zitten in schoenen en jou de hele dag moeten dragen, best eens wat aandacht. Goed nieuws voor jou! Vanaf deze week werk ik namelijk samen met Marjon Glandorf. Een hele mooie en lieve vrouw, die met haar bedrijf VoetZensatie heerlijke voetmassages geeft. Iedere maand zal zij voor jullie een do-it-yourself voetmassage samenstellen, die ik dan uitwerk in een leuk artikel!

Goed, voordat je begint is het misschien handig om te weten wat voetmassage eigenlijk is en waarom het voor mij als yogadocent zo leuk is om met Marjon samen te werken. Voetmassage is een eeuwenoude massage techniek die haar oorsprong vindt in China en India, net als de yoga. Volgens de filosofie van voetmassage (ook wel voetreflexologie genoemd) weerspiegelt het hele lichaam zich in de voeten. Dat betekent dat elk lichaamsdeel, elk orgaan op je voeten gerepresenteerd wordt. Wanneer je bepaalde zones op de voeten masseert, stimuleer je de doorbloeding, energiedoorstroming en het zelf-genezend vermogen van het lichaam. Misschien merk of weet je het niet, maar die stimulatie vindt ook plaats tijdens een yogales!  Daarnaast heeft voetmassage een helende werking en kan het klachten als hoofdpijn, stress, spijsverteringsproblemen en depressieve gevoelens sterk verlichten. Je snapt inmiddels misschien wel waarom ik dit zo leuk vind; het sluit helemaal aan bij yoga!

Nu je op de hoogte bent van wat basiskennis, kunnen we overgaan op het echte werk. De massage! Dit is een aardende massage, dat klinkt misschien wat zweverig (hoe ironisch), maar eigenlijk betekent het gewoon dat je weer stevig met beide voeten op de grond komt te staan. Uit je hoofd, in je lijf.

Wat heb je nodig?

  • Een teiltje met warm water
  • Massageolie of een andere plantaardige olie (geen olijfolie, dat geeft soms een reactie op je huid)
  • Een handdoek
  • Een vriend of vriendin of een lenig lichaam

Sit back and enjoy the ride

Voordat je begint met de massage zelf, is het best lekker om vijf minuutjes met je voeten in warm water te zitten. Op die manier laat je je lichaam weten dat het tijd is voor jezelf, tijd om te ontspannen. Daarna droog je je voeten af en zorg je dat je ergens comfortabel komt zitten of liggen, met de voetjes omhoog. Dan is het tijd voor je vriend, vriendin of ander fijn persoon om de olie erbij te pakken en jouw fris gewassen voetjes met olie in te smeren (gebruik de handdoek om je bank of tafel voor de olie te beschermen) en met de eerste ‘greep’ te beginnen.

Greep 1

Zet je wijsvinger tussen de grote teen en de teen ernaast (ik noem het de wijsteen), op beide voeten. Schud dan zachtjes heen en weer. Doe dit een paar keer en schuif dan een plekje op; plaats je vinger tussen de wijsteen en de middelteen. Ga zo door tot je aan de buitenkant van de kleine teen bent en herhaal dan de procedure, dit keer van de kleine teen terug naar de grote teen.

Greep 2

Plaats dan je handen op de bovenkant van de voeten. Zorg dat je duimen aan de onderkant van de voeten komen te liggen, net onder de bal van de voet in het midden. Je wijsvingers leg je aan de binnenzijkant, richting de enkel (geen zorgen, je hoeft geen wikipedia te openen om deze hogere wiskunde te begrijpen, wij hebben ook hier duidelijke foto’s van). Je hoeft hier niet te bewegen, alleen maar even vast te houden. Let the energy flow.

Greep 3

Vanaf hier glij je over de voet heen en via de buitenzijkant vinden je handen hun weg naar de enkels. Die pak je aan de onderkant vast. Dit is het moment om je bewust te worden van de ademhaling van de persoon die aan de voeten vastzit. Op een inademing trek je (zachtjes, het is geen deur die klemt) de enkels naar je toe en op een uitademing laat je ze weer een beetje los. Dit herhaal je een aantal keer.

Greep 4

Deze greep heet de ‘gevouwen hand greep’. Kies een voet en dek de andere voet toe met de handdoek (keep it warm and cosy 😉 ). Vouw je handen in elkaar zoals op de foto en beweeg je handen dan van boven naar beneden en weer terug. Dit mag een stevige greep zijn. Ook dit herhaal je een aantal keer. De ingepakte voet blijft nog even ingepakt terwijl je verder gaat naar de volgende greep.

Greep 5

Nu ga je de middenvoetsbeentjes schudden. Plaats je ene hand aan de binnenkant van de voet, ter hoogte van de middenvoetsbeentjes aan de kant van de grote teen (no worries, de foto laat je zien hoe het moet) en plaats de andere hand ter hoogte van de middenvoetsbeentjes aan de kant van de kleine teen. Duw dan de hand aan de kant van de grote teen van je af, terwijl de andere hand naar je toe komt en wissel dan om; trek de hand aan de kant van je grote teen naar je toe terwijl de andere hand van je af gaat. Dit kun je in een snel tempo doen, shake that happy foot.

Greep 6

Je sluit af met een aardende greep. Zet één duim tussen de grote- en wijsteen op de onderkant van de voet en zet je andere duim in het midden van je voet, net boven je hak. De bedoeling is om op deze punten wat druk te geven, dus duw je duimen in de voet.

Nu zou je bijna vergeten dat er nog een andere voet is! Doe de handdoekwisseltruc (zodat de zojuist gemasseerde voet warm en cosy blijft) en begin weer opnieuw vanaf Greep 4.

Daarna is het wel zo eerlijk om de masseur ook te laten genieten, dus wissel van plek. Vergeet niet om na de massages allebei een glaasje water te drinken. Deze voetmassage is overigens uitermate geschikt om een heerlijke yoga sessie mee te beginnen, zoals de Soothing Sequence https://www.suzenbysuus.nl/blogs/een-soothing-sequence-voor-een-fijne-avond/. Hop on your mat en enjoy van deze vlaag van pure ontspanning!

Lijkt het je wat om eens te genieten van een voetmassage van Marjon en een bijpassende yogales van mij? Dat kan! Marjon en ik bieden vanaf deze week namelijk ook een pakket aan. Dit pakket zal bestaan uit een voetmassage (die niet alleen ontspannend werkt, maar ook gericht kan zijn op het verlichten van bepaalde klachten) en een yogales die volledig aansluit op de massage. Gun jij jezelf deze momentjes voor jezelf? Klik dan op de knopjes en neem contact op met Marjon of met mij!

0 reacties