Yogales aan huis

Wat houdt het in?

 

Het is eigenlijk heel simpel, je krijgt yogales bij jou aan huis. Het kan zo zijn dat je privé les wilt of misschien samen met je partner, gezin of vriend/vriendin. Het kan allemaal wanneer je les krijgt aan huis! 

 

Hoe ziet een yogales aan huis eruit?

Een les heeft globaal gezien vaak een bepaalde opbouw. Zo begint het altijd met een kort moment van ‘landen op je mat’. Dit moment is bedoeld om je aandacht terug te brengen naar dit moment, naar jezelf en alles wat er op dat moment in jou speelt. Afhankelijk van de soort yogales die wordt gegeven, gaan we aan de slag met de oefeningen, ook wel asana’s genoemd. De houdingen op zichzelf zijn niet een doel, maar eerder een middel. Via de houdingen, bewegingen en de adem leer je eigenlijk je lichaam kennen zoals het op dat moment is en wat het op dat moment nodig heeft. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning (savasana), om na te voelen wat de les voor je heeft gedaan. Daarna is er ruimte om je ervaring te delen en/of vragen te stellen.
Er is eigenlijk nooit een vooraf bepaalde opzet. Tuurlijk kun je een richting aangeven van tevoren, voor de les start is er altijd ruimte voor een gesprekje. Maar we werken altijd met wat er op dat moment is of opkomt. 

Wat zijn de voordelen van yogales aan huis?

Omdat er onwijs veel voordelen zitten aan yogales, heb ik er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • De lessen zijn elke keer opnieuw flexibel in te plannen en passen daardoor in iedere agenda. Wil je de ene week in de ochtend les, de andere week in de avond? Of wil je ééns in de twee weken les en weet je nu nog niet precies op welke dag dat gaat zijn? Geen probleem! Spreek je liever wel een vaste dag en tijd af? Dan kan dat natuurlijk ook.
  • Je krijgt les in je eigen omgeving. Dat betekent dat je je wellicht meer op je gemak voelt, maar ook dat je niet op een bepaalde tijd op een bepaalde plek moet zijn. Daarnaast hoef je na de les niet meer naar huis, waardoor je na heerlijk op de bank kan nagenieten of meteen je bed in kan rollen.
  • Je hoeft geen rekening te houden met anderen. Heb je vragen tijdens de les, of voelt iets niet comfortabel of zelfs pijnlijk? Je hebt alle ruimte om het aan te geven. Daarnaast word je niet afgeleid door wat anderen doen of kunnen, waardoor je makkelijker de aandacht bij jezelf houdt en beter durft te (leren) luisteren naar de grenzen van jouw lichaam.

Online privé les aan huis

De voordelen van het huidige tijdperk is dat er heel veel digitaal kan. Zo heb ik ook ondervonden, dat online les geven ook ontzettend prettig is en net zo goed werkt. Het grote voordeel van online les volgen, is dat het nog flexibeler in te plannen valt!

Voor wie is een yogales aan huis uitermate geschikt?

Yoga is voor iedereen. En dan bedoel ik ook echt iedereen. Voor jong en oud, lenig en stijf, vol en slank, man en vrouw. Voor mensen die goed in hun vel zitten of die even minder goed in hun vel zitten. Door de voordelen van yogales aan huis, zijn deze lessen (onder andere) uitermate geschikt voor mensen:

  • Met een druk leven en een onregelmatige agenda.
  • Die liever niet deelnemen aan groepslessen om welke reden dan ook.
  • Die te weinig de tijd nemen voor zichzelf (moeders, opgelet!)
  • Die moeite hebben om (thuis) te ontspannen.
  • Met stress of burn-out klachten (ook tieners hebben hier vaak al mee te maken).
  • Die een specifiek doel voor ogen hebben voor de yogalessen (leniger worden, hun grenzen leren kennen, leren loslaten/ontspannen etc).
  • Met jonge kinderen. Zij hoeven dan geen oppas in huis te halen om tijd te nemen voor zichzelf en te kunnen bewegen.

Een les voor jou + praktische zaken

Persoonlijke begeleiding en aandacht staan centraal. Daarom kan het fijn zijn, voorafgaand aan een eerste les, even telefonisch contact te hebben. Te bespreken wat maakt dat je de privéles(sen) wil inboeken en of er thema’s of blessures spelen waarvan het handig is dat ik ze vooraf weet.

Verder zal ik tijdens een les wat materialen meenemen, denk aan yogablokken en -riemen. Het is handig als je zelf een yogamat en dekens/kussens hebt. 

Een les doe ik bijna niet voor, ik begeleid door je (sprekend) mee te nemen naar het verhaal van je eigen lichaam. Zodat je écht kunt gaan opmerken wat er is, aandacht vraagt en voedend is in het moment zelf.