Na een paar DIY voetmassages wordt het wel eens tijd voor wat meer achtergrond informatie. Daarom hebben wij ons deze keer naar binnen gekeerd en zijn we diep gaan graven in de ‘VoetreflexPlus™  filosofie’. VoetreflexPlus™, wat is dat? De naam zegt het eigenlijk al, het is meer dan alleen voetreflexologie.

VoetreflexPlus™ is gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeskunde (ook wel TCG genoemd) en Westerse voetreflexologie. Het beste van twee werelden wordt hier dus gecombineerd: Bij een Westerse benadering wordt vaak gekeken naar de klacht (als een op zichzelf staand iets) en daarvoor word je dan behandeld. Het symptoom wordt bestreden. De TCG gaat verder. Vanuit de TCG wordt de mens holistisch benaderd; hij is onlosmakelijk verbonden met de omgeving, lichaam en geest zijn één en alles beïnvloedt elkaar. Hier speelt niet alleen de fysieke factor of klacht een rol, ook mentale, emotionele, spirituele en sociale factoren worden hier meegenomen in het behandelplan voor genezing. Zo bestrijd je niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak. Vind je dat allemaal wat vaag klinken? Dat kan ik wel begrijpen, maar eigenlijk is het heel logisch. Waarom ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hart sneller kloppen als je nerveus bent, of waarom voel je de rillingen over je rug lopen als je terugdenkt aan die keer dat je zo hard viel? Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Goed, de maand Januari valt in de winter. Volgens de TCG horen de Blaas- en Niermeridiaan bij dit seizoen. Ik hoor je denken: ‘Die hoofdletters zijn overbodig’. Nou, in dit geval niet. Wanneer een orgaan met een hoofdletter wordt geschreven, gaat het niet over het fysieke orgaan zelf, maar over de energiekanalen die in verbinding staan met dat orgaan. Die waterrijke energiekanalen worden meridianen genoemd en ze lopen door ons lichaam. Onze levensenergie, Chi (je spreekt het uit als het laatste gedeelte van een nies: hatsjie), stroomt door deze kanalen. Bij elke meridiaan horen allerlei kenmerken en in dit blog gaan we in op alle ‘eigenschappen’ die horen bij de Blaas- en de Niermeridiaan.

Blaasmeridiaan

Verloop

De Blaasmeridiaan is de langste meridiaan in ons lichaam. Hij begint aan de binnenkant van onze ooghoeken, loopt dan over het voorhoofd, achterhoofd richting de nek. Daar vertakt hij zich waardoor hij als het ware in vier banen over je rug naar je billen loopt. Vervolgens gaat hij over de billen en benen naar de knieholten, waar het weer één baan wordt. Dan door over de kuit en de achillespees naar de buitenkant van de voeten om te eindigen bij de buitenste nagelhoek van je kleine teen.

Ziektebeelden

Nu kan het zo zijn dat de balans uit de Blaasmeridiaan weg is; er stroomt dan te veel of te weinig levensenergie door dit kanaal. Dit kun je voor je zien als een uitgedroogde of overstroomde rivier, beide gevallen zijn niet de ‘gezonde en plezierige’ toestand. Je hebt dorst of natte voeten. Er moet dus actie ondernomen worden om de oorzaak van de problemen te bestrijden zodat je weer vrolijk verder kunt leven. Bij een disbalans in de Blaasmeridiaan ontstaan andere klachten: blaasontstekingen (het blijft immers verbonden met de blaas), problemen met het stil krijgen van je hoofd, last van je onderrug, problemen met je wervelkolom, een stijve nek. Het valt je misschien wel op dat de klachten zich bevinden op de plek waar de meridiaan stroomt. Gek hé 😉 Ook kunnen er emotionele klachten ontstaan bij een disbalans: jaloezie, achterdocht, ongeduldigheid. Hier geld overigens wel ‘wat was er eerst: de kip of het ei verhaal’. Want wanneer je heel jaloers gedrag gaat vertonen of erg ongeduldig wordt, kan dat op zijn beurt ook weer een disbalans in de meridiaan veroorzaken. Alles is met elkaar verbonden.

Stiekeme DIY

Aan de buitenrand van je voet, onder je enkelknobbel en dan ietsje schuin naar achter, bevindt zich punt 60. Wanneer je dit punt masseert, kalmeer je je pezen en versterk je je onderrug. Recht onder de enkelknobbel bevindt zich punt 62. Als je hier masseert kunt je klachten als depressiviteit, slapeloosheid en stijfheid in de nek en rug sterk verminderen.

Niermeridiaan

Verloop

De Niermeridiaan begint op je voetzool in het midden net onder de bal van je voet. Hij loopt via de binnenkant van je voet omhoog, omcirkelt de enkel  en vervolgt dan zijn weg omhoog via de binnen/achterkant van je benen. Bij je lies gaat hij iets dieper het lichaam in en komt dan aan de voorkant van je buik weer naar de oppervlakte om langs de navel door te lopen tot aan het sleutelbeen.

Ziektebeelden

De ziektebeelden die horen bij een disbalans in deze meridiaan zijn: botproblemen, reuma, burn-out, geheugenstoornissen en onvruchtbaarheid. De fysieke bijnieren (die ook bij deze meridiaan horen), scheiden een aantal hormonen uit. Onder andere hormonen die onze reactie op stress en onze vruchtbaarheid reguleren. Het is dus niet gek dat deze meridiaan in verband staat met een aantal specifieke klachten. De emotionele klachten die hier kunnen ontstaan bij een disbalans zijn: slapeloosheid, angstgevoelens, gevoelig voor stress.

Een stiekeme DIY

Het punt waar de Niermeridiaan begint heet ‘Jing well’. Als je dit punt masseert, kunnen klachten als lage rugpijn, onrust, angstgevoelens en slapeloosheid verminderen.

Daarnaast kun je klachten (die met een disbalans in één van de(ze) meridianen te maken hebben) ook sterk verminderen of zelfs wegnemen door een voetmassage of yogales te nemen die deze meridianen stimuleren! Zelf krijg ik regelmatig van Marjon een voetmassage om mijn onderrugklachten te verminderen en dat werkt altijd zo fijn! In ruil daarvoor geef ik Marjon vaak een yogales om haar lichaam ook wat meer in balans te brengen. Ontdek het zelf en maak een afspraak bij een van ons óf bij ons allebei! Dan krijg je ook nog eens een fijne pakketkorting 😉

Liefs Suus & Marjon

0 reacties