Yoga lessen
Wat houdt het in?Hoe ziet een yogales eruit?
Nou, dat is dus het leuke. Hoe het eruit ziet, maakt dus eigenlijk niet zoveel uit. In mijn beleving, is wát je precies doet op de mat van ondergeschikt belang. Waar het om gaat, is dat je echt contact maakt met hoe het voor jou voelt in je lichaam. Wat het met je doet. Wat het raakt. Welke richting en begrenzing jouw lichaam op dat moment aangeeft.
Globaal gezien, heeft een les of ‘sessie’ vaak wel een bepaalde opbouw. Zo beginnen we met inchecken: even de tijd nemen om de aandacht wat meer los te weken van alles wat nu niet hier is (werkdingen, regeldingen, sociale dingen, relatie dingen etc) en contact te maken met alles wat er nu wel is (bijvoorbeeld, het effect wat al die ‘dingen’ voelbaar achterlaten in je lichaam, je ademhaling, de sensaties in je armen en benen etc).
Vervolgens gaan we aan de slag met wat het ook maar is dat er op dat moment nodig is.
En we sluiten de les of ‘sessie’ af met uitchecken: de tijd nemen om na te voelen wat het effect is van wat je zojuist ervaren hebt. Daarna is er altijd nog tijd en ruimte om je ervaring te delen en vragen te stellen, wat overigens ook tussendoor altijd kan.
Yin yoga
Dit is een rustige variant van yoga, waar juist het omarmen van de rust de uitdaging is. De houdingen worden twee tot vijf minuten aangehouden, waarbij je je spieren zo veel mogelijk ontspannen houdt. Op die manier werk je in op je bindweefsel: pezen, ligamenten en de vliezen die je organen en spieren omvatten. Tijdens Yin yoga ga je opzoek naar een fijne stretch voor jouw unieke lichaam. Je gaat opzoek naar de grens en leert die accepteren. Je gebruikt je lichaam niet om in de houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam te voelen. Mocht je het interessant vinden, dan kan er ook specifiek ingewerkt worden op meridianen/chakra’s.
Yin yoga brengt je vele voordelen:
- Vermindert spanning en verlicht klachten in je (onder)rug, benen en heupen.
- Je hele lichaam wordt soepeler.
- Versterkt gewrichten en bindweefsel.
- Zorgt voor hydratatie, stimuleert de productie van hyaluronzuur en vertraagt het verouderingsproces.
- Verbetert het functioneren van organen.
- Brengt je rust, ruimte en ontspanning.
- Het leert je met aandacht aanwezig te zijn in het nu.
Yin Yang yoga
Bij deze vorm van yoga worden Yin en Yang (power) yoga gecombineerd. Zelf noem ik zo’n les ook vaak ‘slow flow’, op een rustig tempo beweging verkennen en van binnenuit ervaren.
Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat en waar op dat moment de behoefte ligt, komen de yin en yang elementen aan bod. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de les echt in twee delen op te splitsen, krachtig beginnen en ontspannen eindigen (prettig in de avond) of juist rustig opstarten en energiek eindigen (heerlijk in de ochtend). Wat ook vaak gebeurt bij een Yin Yang les, is dat de twee elementen door elkaar heen lopen, elkaar afwisselen en met elkaar verweven zijn. Eigenlijk net als het Yin Yang teken zelf.
Daarnaast is het zo dat een Yin yoga les nooit volledig Yin is en een Yang yoga les nooit volledig Yang. In beide lessen zullen Yin en Yang onderdelen aan bod komen. Op die manier blijven de lessen aangenaam en gevarieerd.
Power en Vinyasa yoga
Power yoga is een krachtige vorm van yoga waarin verschillende soorten oefeningen binnen de yoga gecombineerd worden. Deze stijl van yoga is actief en werkt vooral in op de spieren, die geprikkeld worden om sterker en flexibeler te worden. De houdingen worden uitgevoerd op het ritme van de adem, waardoor er een dynamisch geheel ontstaat. Je beweegt op een bewuste manier en maakt kennis met je eigen kunnen en je eigen grenzen.
Vinyasa yoga, ook wel bekend als ‘flow yoga’, lijkt op power yoga. Het verschil is dat de houdingen hier vloeiender in elkaar overlopen, waardoor het meer lijkt op een dans op het ritme van de adem.
Power en Vinyasa yoga brengen je vele voordelen:
- Meer energie.
- Minder stress.
- Bouwt spierkracht op.
- Maakt het hele lichaam soepel.
- Verbetert je houding.
- Verbetert de doorbloeding in je lichaam.
- Stimuleert de spijsvertering.
- Leert hoe je je ademhaling in kunt zetten om om te gaan met spanning, stress en weerstand
Belangrijk: Het is nodig om te weten dat deelname aan de yogalessen altijd op eigen risico is. Het spreekt voor zich dat ik mijn uiterste best doe de lessen zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen, maar ik kan niet voelen wat jij voelt. Daarom is het belangrijk te luisteren naar de signalen van je lijf en daarnaar te handelen. Je mag jezelf best uitdagen, maar ga nooit over je grenzen.