We kennen het denk ik allemaal wel (ik in ieder geval), na een drukke dag op de bank ploffen en dan tóch nog niet helemaal tot rust kunnen komen. Je hoofd voelt aan als een drukke rommelmarkt, vól met overbodige gedachten die je op dit moment even niet kunt gebruiken. Dit is een goed moment om de tv in te wisselen voor je yogamat en deze luie, Yin yoga sequence te doen. Zo komen je hoofd en je lijf heerlijk tot rust en kun jij genieten van een fijne avond.

  1. Savasana (± 3 min)

Maak het weer gezellig voor jezelf, rol je mat uit en laat alle verwachtingen varen voor je erop stapt. Begin met savasana: simpelweg op je rug liggen. Je handen en armen liggen ontspannen naast je lijf en je voeten vallen wat naar buiten. Haal drie keer diep adem, waarbij je uitademt door je mond. Laat je lichaam zwaarder worden op de mat, ontspan.

  1. Childs pose (± 3 min)

Breng jezelf na een minuut of drie (het kan dat je wat langer/korter nodig hebt, luister altijd naar je lijf) op een Yin manier, langzaam dus, omhoog. Kom op handen en knieën en laat vervolgens je billen op je hielen zakken. Buig met een ronde rug naar voren, laat je bovenlijf rusten op je benen en je hoofd op de vloer. Je armen leg je voor je uit of naast je lijf. Het is bij Yin belangrijk dat je je spieren zo veel mogelijk ontspant en uit de houding komt of de houding aanpast bij pijn. Dit kun je doen door jezelf te ondersteunen met kussens en dekens. Experimenteer, maak het jezelf comfortabel! Als je goed ligt, keer je met je aandacht naar binnen. Observeer je lichaam: wat voel je, waar voel je, mag het er zijn?

  1. Sphinx (± 2 min)

Kom vanuit Childs pose langzaam op je buik liggen. Neem even de tijd om te voelen hoe het met je rug en benen is nu je weer plat op de grond ligt. Breng dan zachtjes je bovenlijf wat omhoog door je ellebogen onder je schouders te plaatsen, je benen en billen houd je ontspannen. Voel de compressie in je onderrug. Misschien kun je hier zelfs de golfbeweging van je ademhaling waarnemen. Wederom geldt: pain is no gain, dus pas de houding aan wanneer hij te intens is.

  1. Butterfly (± 3 min)

Gebruik je armen om jezelf (langzaam!) terug naar een zittende positie te brengen. Kom op je billen zitten, plaats je voetzolen tegen elkaar aan en laat je knieën naar buiten vallen. Ga op zoek naar een comfortabele stretch in je liezen door je voeten verder van je af of juist dichterbij je te brengen. Buig dan met een ronde rug naar voren, ontspan je nek en laat je handen rusten op je voeten of de vloer. Sta jezelf toe met iedere uitademing wat meer te ontspannen.

  1. Savasana (± 5 min)

Rol jezelf wervel voor wervel terug omhoog en breng met behulp van je handen je knieën weer tegen elkaar. Maak even een kleine achteroverbuiging of twist en wiebel je benen. Als je ‘uitbewogen’ bent, kom je op je rug liggen. Dek jezelf lekker toe met een kleedje want het is tijd om na te voelen (jup, alles draait om voelen 😉 ). Scan met aandacht elk lichaamsdeel, van je tenen tot je kruin en laat de laatste restjes spanning wegvloeien met iedere uitademing. Sluit dan af met een glimlach en bedank jezelf dat je de tijd nam om tot rust te komen in jouw unieke lijf.

Fijne avond!

Liefs,

Suus

0 reacties