De tijd waarin wij leven is behoorlijk hectisch en veeleisend. We hebben een baan of opleiding (soms ook allebei), een huishouden, sociale verplichtingen, sport en ga zo nog maar even door. Meestal loopt er ook nog eens van alles door elkaar. Geen wonder dat het antwoord op de vraag “Hoe is het met je?” tegenwoordig vaak “Druk” is. En juíst in al die Yang, al die drukte, is het belangrijk wat rust, wat Yin, in te bouwen. Hieronder vind je een korte uitleg over wat Yin yoga is en drie praktische tips om met Yin yoga te beginnen.

Yin yoga is een rustige variant van yoga, waar het omarmen van de rust de uitdaging is. De houdingen worden twee tot vijf minuten aangehouden. Je spieren houd je zo veel mogelijk ontspannen (zo werk je in op je bindweefsel: Yin weefsel) en je gaat op zoek naar een fijne stretch voor jouw unieke lichaam. Don’t push! Geef je lichaam de tijd om aan de houding te wennen. Gebruik je lichaam niet om in de houding te komen, maar gebruik de houding om je lichaam te voelen.

Tip 1

Een fijne voorbereiding is het halve werk; je practice begint al vóór je je mat uitrolt. Creëer een fijn plekje voor jezelf, steek wat kaarsjes aan en zet eventueel een rustgevend muziekje op. Doe waar jij je prettig bij voelt en maak het gezellig voor jezelf! Zo krijg je fijne associaties met je yogamat en je practice. Misschien helpt het je om een vaste dag (of dagen) en tijd in te plannen om wat Yin te doen. Bijvoorbeeld een halfuurtje voordat je naar bed gaat of juist als je net wakker bent. Laat je omgeving weten dat je eventjes wat tijd voor jezelf neemt, daar is niets mis mee.

Tip 2

Je lijf is elke dag anders; verwachtingen dragen dus nagenoeg niets bij aan je practice. Een bekend voorbeeld is verwachten dat het vandaag beter gaat dan de vorige keer. Stel dat dit niet zo is, dan valt het alleen maar tegen. Om geen druk te creëeren raad ik je aan, elke keer voordat je op je mat stapt, jezelf eraan te herinneren dat dit weer een nieuwe dag is. Een nieuw begin. Word je bewust van eventuele verwachtingen, merk ze op en besluit er niks van te vinden en er niks mee te doen. Kijk eens wat het voor je doet wanneer je zonder verwachtingen, zonder streven en zonder oordeel op je mat stapt. Wees lief voor jezelf en gun jezelf hierin wat tijd, verwacht niet dat dit in één keer lukt 😉

Tip 3

Begin met Yin, op een Yin manier; je hoeft niet meteen een uur op je yogamat door te brengen om wat Yin in je leven te verweven. Houd het simpel voor jezelf en leg de symbolische lat op de grond, hoog ligt die namelijk al vaak genoeg. Zo creëer je ook geen weerstand of het “moet-gevoel”. Begin met vijf minuten in kleermakerszit of languit op je rug. Ga dan met je aandacht naar je lijf, voel wat er op dit moment te voelen valt of observeer de natuurlijke stroom van je ademhaling.

Dus rol je mat uit en wees gewoon even met alles wat op dit moment is. Alles mag er zijn.

Liefs,

Suus

0 reacties