De koude en gure maanden komen er weer aan. Persoonlijk vind ik deze maanden écht heerlijk. Met de kaarsjes aan en een kopje heerlijke, warme chocomelk (mét slagroom) op de bank en met een dekentje over mijn benen. Een gezellige film of goed boek erbij en ik ben helemaal in mijn nopjes. Deze maanden nemen echter wel verkoudheid en griep met zich mee. Je immuunsysteem kan daarom in deze periode wel een flinke boost gebruiken door middel van deze interessante voetmassage.

Wat heb je nodig?

  • Een teiltje met warm water
  • Massageolie of een andere plantaardige olie (geen olijfolie, dat geeft soms een reactie op je huid)
  • Een handdoek
  • Massage-buddy: een vriend of vriendin of een lenig lichaam

Sit back and enjoy the ride

Begin weer even met het opwarmen van die ijsklompjes van voeten voordat je begint met de massage, laat je lichaam weten dat het ‘me-time’ is. Droog je voeten af en ga comfortabel zitten of liggen met je voeten omhoog. Laat je massage-buddy je schone en warme voetjes insmeren met olie en begin met de eerste greep; een openingsgreep.

Greep 1

Zet je wijsvinger tussen de grote teen en je wijsteen, op beide voeten. Schud dan zachtjes heen en weer. Doe dit een paar keer en schuif dan een plekje op; plaats je vinger tussen de wijsteen en de middelteen. Ga zo door tot je aan de buitenkant van de kleine teen bent en herhaal dan de procedure, dit keer van de kleine teen terug naar de grote teen.

Greep 2

Plaats dan je handen op de bovenkant van de voeten. Zorg dat je duimen aan de onderkant van de voeten komen te liggen, net onder de bal van de voet in het midden. Je wijsvingers leg je aan de binnenzijkant, richting de enkel (de foto’s halen het abracadabragehalte van de tekst weg). Je hoeft hier niet te bewegen, alleen maar even vast te houden. Let the energy flow.

Greep 3              

Vanaf hier glij je over de voet heen en via de buitenzijkant vinden je handen hun weg naar de enkels. Die pak je aan de onderkant vast. Dit is het moment om je bewust te worden van de ademhaling van de persoon die aan de voeten vastzit. Op een inademing trek je (zachtjes, het is geen deur die klemt) de enkels naar je toe en op een uitademing laat je ze weer een beetje los. Dit herhaal je een aantal keer.

Greep 4

Vanaf greep 4 masseer je één voet per keer. De voet-in-rust houd je warm door hem in te wikkelen in een handdoek. Dit is een greep die goed is voor je immuunsysteem. Je gaat de zwemvliesjes tussen de tenen masseren. Dit mag je best hardhandig aanpakken. Deze vliesjes zijn namelijk verbonden met je lymfestelsel. Dit stelsel beschermt ons tegen ziekmakende virussen en bacteriën. Het lymfestelsel is een afvoersysteem dat afvalstoffen uit je lichaam verwijdert en helpt bij de afweer van infecties (omdat de lymfeklieren witte bloedcellen bevatten, die infecties bestrijden). Als dit wat gevoelig aanvoelt, dan kan dit erop duiden dat je weerstand wat lager is; je lymfesysteem is actief bezig of op een andere manier belast.

Greep 5

Op bal van je voet, ongeveer halverwege onder derde teen, zit een plekje. Dit plekje is verbonden met de thymus. Geef wat druk op dit plekje. De thymus is erg belangrijk voor het immuunsysteem, omdat daar een belangrijk deel van de lymfocyten rijp worden. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen die, zoals je net ook hebt gelezen, belangrijk zijn voor de aanmaak van antilichamen tegen ziekte. Het is wel leuk om te weten dat ze  vroeger dachten dat alleen kinderen een thymus hadden en dat die in de loop der tijd verschrompelde. Tegenwoordig zijn ze van mening dat de thymus er altijd is en alleen verschrompelt bij ziekte.

Greep 6

Aan de buitenzijkant van je voet worden de plaques van Peyer gerepresenteerd. Plaques van Peyer zijn gebieden van lymfatisch weefsel en ze bevinden zich in de dunne darm. Samen met de darmflora zijn ze voor 70-80% verantwoordelijk voor het weerstandvermogen van de mens. Op je voet ziet het dit gebied er een beetje blauwig uit. Deze plek op de voet masseer je met gebogen vingers.

Greep 7

Ga dan terug naar de onderkant van de voet. In het midden, net onder de bal van je voet, schiet je als het ware een soort kuiltje in. Zet hier je duim neer en glij dan met je duim naar de binnenzijkant van de voet. Zo stuur je de afvalstoffen via de urineleider naar de blaas om dan uitgescheiden te worden.

Greep 8

Sluit af met een aardende greep. Zet één duim tussen de grote- en wijsteen op de onderkant van de voet en zet je andere duim in het midden van je voet, net boven je hak. Duw je duimen in de voet.

Nu je de ene voet heb gemasseerd, is het de beurt voor de andere voet om verwend te worden, dus wissel om 😉

Voordat je denkt dat je klaar bent, is het wel zo netjes om je massage-buddy te vragen of hij/zij ook gemasseerd wil worden 😉

Nu je (of jullie) immuunsysteem een flinke boost heeft gehad en de relax-modus is ingedaald, kun je nagenieten met een heerlijk kopje thee. Om de massage wat extra kracht te geven zou je kunnen kiezen voor een gember thee, die verwarmt je lichaam. Mocht je last hebben van een (beginnende) verkoudheid, dan is tijm ook een goed idee; dat helpt bij verstopte luchtwegen! Geniet van deze gure, maar toch gezellige maand(en) en herhaal deze massage wanneer je merkt dat je weerstand te wensen overlaat!

Liefs,

Suus en Marjon

Bronnen:

0 reacties