Op de middelbare school ontmoet je veel verschillende soorten mensen. Sommigen zijn alleen ‘bekende gezichten’, anderen worden je vrienden en een paar inspireren je. En bij de laatste categorie hoort een oud klasgenoot van mij, Naomi. Zij besloot na de middelbare school toch maar niet te gaan studeren. Nee, zij pakte haar spullen en vertrok naar de andere kant van de wereld. Inmiddels woont ze al bijna een jaar in Australië en in die periode is er heel veel veranderd. Zo werd ze niet alleen verliefd op haar nieuwe leven, maar ook op yoga. Ik werd nieuwsgierig naar haar verhaal en nam contact met haar op.

Een van mijn vragen was (natuurlijk) hoe ze yoga ontdekte. Ik heb me ongeveer 1,5 maand geleden ingeschreven bij een sportschool. Dit omdat ik had besloten wat gezonder te gaan leven, nadat ik al ‘vegan’ was gegaan. Ik koos voor het fancy-abonnement, waar ik onbeperkt toegang kreeg tot groepslessen. De tweede les die ik ooit volgde was Vinyasa in een infra-rood verhitte kamer. Vanaf die dag was ik absoluut verkocht. Nu ben ik elke week minstens 1 uur in die kamer te vinden.’

Nieuwsgierigheid is een hele nuttige eigenschap, althans, dat vind ik. Het brengt je verder, laat je nieuwe dingen ontdekken. Toen ik Naomi vroeg wat haar inspireerde om met yoga te beginnen, was haar antwoord dan ook vrij simpel. ‘Dat ik in een yoga les eindigde had ik te danken aan mijn nieuwsgierigheid. Het is hier winter op het moment, dus ik vond opwarmen in een ontspannen groepsles wel een leuk idee. Het was betoverend om te zien wat mijn instructrice allemaal kon met enkel haar lichaam. Dat wil ik ook kunnen!’

Yoga is een mooie manier om opzoek te gaan naar je eigen grenzen en te leren luisteren naar die grenzen. ‘Zolang je die respecteert, kun je alles bereiken.’ Vertelde Naomi mij. ‘Iets wat ik ook geleerd heb tijdens de yoga lessen, is de kracht van mijn ademhaling. Sinds ik heb gemerkt hoeveel verschil een correct ritme kan maken in het bereiken van bepaalde poses, ben ik deze techniek gaan toepassen in al mijn andere oefeningen. Een minuut ‘planken’ is bijvoorbeeld veel makkelijker als je je kracht uit je ademhaling haalt!’

Ik kan me zo voorstellen dat verhuizen naar de andere kant van de wereld, heel wat enthousiaste kriebels maar ook spanning met zich mee brengt. Je moet opnieuw een thuis creëren, weg van je familie en vrienden. Soms kan yoga helpen te ‘landen’ op de plek waar je nu bent, het laat je thuis laten voelen in jezelf. Daarom vroeg ik mij af wat yoga Naomi heeft gebracht, zo aan de andere kant van de wereld. ‘Een paar uur in de week waar ik nergens aan hoef te denken! Ik merk dat het me ontspanning brengt. Ook heb ik echt het gevoel dat ik en mijn lichaam samen een band aan het opbouwen zijn. Ik ben me veel bewuster van mijn eigen grenzen en kan die nu veilig opzoeken en respecteren.’ Hoe mooi is dat!

Last but not least heeft Naomi ook nog een handige tip: ‘Je hoeft geen specifieke oefeningen te doen om toch bezig te zijn met yoga. Let bijvoorbeeld gedurende de dag eens op je ademhaling en je houding! Natuurlijk is het makkelijk om comfortabel onderuit te zakken, maar met rechtop zitten doe je je lichaam een veel groter plezier.’ Ja ja, recht je rug meteen maar even, want waarschijnlijk zat je dit relaxt op de bank, met een ingezakte rug te lezen ;). Maar don’t worry, je bent niet de enige. ‘Dit is helaas iets waar ik zelf ook nog aan moet werken, gegeven het feit dat ik dit typ terwijl ik lekker onderuit gezakt in bed zit.’ Gaf ze toe. ‘Oeps.’

0 reacties