Afgelopen weekend had ik zowaar een keer zin om naar de stad te gaan. Aangezien dit een redelijk zeldzame gebeurtenis is, vond ik dat ik daar maar gebruik van moest maken. Begrijp me niet verkeerd, ik vind steden fantastisch,  gezellig en ik vind het mooi om zo’n grote verscheidenheid aan mensen te zien, maar tegelijkertijd kost het me zoveel energie dat ik daarna uren bij moet komen. En daar heb ik vaak geen zin in of tijd voor.

Na een paar winkels, merkte ik dat ik toe was aan een break. Bovendien was het tijd voor lunch dus dat kwam mooi uit. En toen was daar ‘Daantje food & drinks’, een compleet vegan restaurant in Dordrecht waar een warme, fijne en open sfeer hangt. De perfecte plek om je lijf weer even letterlijk en figuurlijk op te laden.

Toen ik de menukaart las werd ik meteen vrolijk. Zelf ben ik niet veganistisch of vegetarisch (al probeer ik wel minder vlees te eten en als ik al vlees eet dan het liefst biologisch, om het milieu te sparen en dierenleed te beperken), maar ben ik wel een groot voorstander van biologische en natuurlijke producten, zonder toegevoegde ellende. Laat dit nu net zijn wat Daantje aanbiedt in een leuke en speelse vorm.

Om te beginnen bestelde ik een smoothie met spinazie, banaan, dadels en munt. Het is al vaker gebeurd dat ik in een restaurant een ‘verse’ smoothie bestelde, wat dan gewoon een poedertje (met extra suikers) gemixt met melk bleek te zijn. Domper van de dag. Bij Daantje, was dit echter totaal niet het geval. De smoothie was echt vers en je kon proeven dat er niks extra’s toegevoegd was. Heerlijk!

Omdat de meeste mensen niet kunnen teren op alleen een smoothie en ik te nieuwsgierig was naar de smaak van de vegan gerechten, bestelde ik de wrap ‘Cashew Brie’.  Brie, dat is toch niet vegan? Hoor ik je denken. Nee, dat klopt. Maar bij Daantje wel, ze maken namelijk alles zelf! Zo kun je bijvoorbeeld ook een Major Tom bestellen, een panini met tomatentapenade, cheddar “kaas” en plantaardige “ham”.  Hoe leuk is dat?! Voor iets meer dan zes euro krijg je een ontzettend fancy gerecht dat ook nog eens fantastisch smaakt.  Als niet-vegan zou je misschien verwachten dat het eten weinig smaak heeft, maar dat is echt (een van de vele) misvattingen van de eeuw. Het eten is ook onwijs voedzaam, de rest van de middag had ik nergens behoefte aan (stiekem vind ik dat jammer, want ik hou van vaak kleine porties eten).

De service is misschien iets langzamer dan in andere restaurants, maar dat heeft in dit restaurant een meerwaarde. Dit bevestigt niet alleen dat alles echt vers bereid wordt, maar zo krijg je ook de tijd om goede gesprekken te voeren en bewuster te genieten van je rustmomentje. Afgelopen weekend was die ‘take-it-easy vibe’ helemaal geen straf, want er was live muziek van Kiki Mettler. Genieten!

Naast al die verwenning voor je body and mind, is Daantje méér dan een restaurant. Ze werken namelijk heel veel samen met lokale mensen en bedrijven. Zo kun je ook een workshop volgen onder het genot van een heerlijk diner, of dus genieten van live muziek.

Mocht je dus een keer iets nieuws willen proberen (iets wat ik sterk aanraad) of je ogen willen laten openen voor vegan foods, dan is Nieuwstraat 25 in Dordrecht echt de place to be, enjoy!

Liefs,

Suus

0 reacties